Pytania początkującego.

wszystko o szkoleniu

Pytania początkującego.

Postprzez tropowiec » 8 lis 2016, o 19:54

Witam wszystkich,

Zaczynam układać moją 6 miesięczna suczkę na sztucznych ścieżkach no i mam mnóstwo pytań, pewno dla większości są to sprawy oczywiste i niektóre pytania mogą się wydać tendencyjne. Ułożyłem dzisiaj pierwszą krótką ścieżkę na rapetach dzika (bez farby), niestety z racji tego, że nie ma jeszcze butów tropowych, przywiązałem rapety długim sznurowadłem do zwykłych butów i tak znaczyłem, czy to był błąd? Czy zamiast profesjonalnego otoku wystarczy długa (10 m) linka szkoleniowa, czy koniecznie musi to być skórzany otok ? Chciałbym dodać, że wstępny apel mniej więcej jest opanowany, odłożenie itp. W efekcie suczka na 4 godz. ścieżce (ok 100 m) nie pracowała poprawnie,
kluczyła, schodziła z tropu. I najważniejsze pytanie, czy gdzieś jeszcze w tym roku w rejonie południowym odbędą się jakieś warsztaty szkoleniowe, gdyż nie ukrywam, że brakuje wiedzy praktycznej.

pozdrawiam
DB
tropowiec
tropowiec

Re: Pytania początkującego.

Postprzez adam palinski » 9 lis 2016, o 08:00

Suczka to kto ... bawar , hanower , alpejczyk czy tez inna rasa.
Bo podejście do szkolenia tropowca wielozadaniowego a posokowca to dwie różne bajki .
Posokowce natura obdarzyła wieloma cechami których innym rasom poskąpiła .
Tak wstępnie ... naczelną zasadą to jest rozbudzenie w szczeniaku motywacji do tropienia .
Napisz coś więcej o swojej suczce .
adam palinski

Postprzez tropowiec » 9 lis 2016, o 16:00

Witam,

Suczka to Gończy Polski. Gdzieś, ktoś tutaj na forum napisał aby młodego psa nie zamęczać zbytnio częstymi ścieżkami max 1 raz na tydzień, możesz kolego się do tego odnieść.

DB
tropowiec
tropowiec

Postprzez adam palinski » 9 lis 2016, o 18:37

Wkleję link do naszej strony a Gucio poopowiada o szkoleniu .
http://www.derylgucio.pl/szkolenie/
adam palinski

Powrót do Układanie