Jak zwykle z wielkim zainteresowaniem przeczytałem biuletyn klubowy, szczególnie zaciekawiły mnie opisane w sprawozdaniach doradców hodowlanych KBGS I VH działania mające zahamować degradację obydwu ras spowodowaną, jak to Panowie ujęli "komercyjną hodowlą". Aby ratować posokowce, a dokładniej ich użytkowość KBGS zmienił standard rasy posokowca bawarskiego, wpisując zastrzeżenie, że rasowy szczeniak może pochodzić tylko od rodziców mających certyfikat użytkowości. Co prawda wniosek o zmianę w standardach FCI został złożony w 2011r. i na razie pozostaje bez odpowiedzi, ale miejmy nadzieję, że w końcu zostanie pozytywnie rozpatrzony. Dalej napisano, że " na dzień dzisiejszy jedynie Pieczęć ISHV jest jedyną możliwością potwierdzenia zarówno użytkowości jak i eksterieru. Te cechy pieczęci nie mogą ulec rozmyciu, dlatego też od osób decyzyjnych w klubach członkowskich oczekuje się dyscypliny wobec realizacji reguł ustalonych w ISHV". W związku z tym moje pytanie:
1. Czy po zatwierdzeniu nowego, proponowanego przez KBGS wzorca rasy, ISHV uzna nasze certyfikaty użytkowości jako wystarczające do uzyskania uprawnień hodowlanych, czy tylko psy posiadające pieczęć ISHV, będą mogły zostać uznane za hodowlane?
Dalej jest ciekawa informacja "Na wniosek VDH zdefiniowano na nowo następujące pozycje we wzorcu: kątowanie kończyn, grzbiet, kłąb, waga w odniesieniu do wysokości w kłębie". W związku z tym moje pytanie:
2. Rozumiem, że wniosek został skierowany do FCI i czeka na zatwierdzenie ale czy zmiany te dotyczyć mają zarówno posokowca hanowerskiego jak i bawarskiego i czy znane są ustalenia co do np. "wagi w odniesieniu do wysokości w kłębie"?
Ciekawą propozycją doradców hodowlanych z KBGS i VH jest też "dodatkowa karta informacyjna", w przypadku jeśli krajowe związki kynologiczne nie pozwalają na zamieszczanie w rodowodzie informacji dotyczących: "wyglądu, typu, wielkości, głoszenia w gonie i na gorącym tropie, jakości gonu". W związku z tym moje pytanie:
3. Czy stoi coś na przeszkodzie aby nasz klub weryfikował te dodatkowe dane w odniesieniu do naszych psów hodowlanych i wystawiał taką "dodatkową kartę informacyjną"?