Hodowla - Canis Rubra FCI

Sprawy hodowlane. O pielęgnacji, żywieniu i leczeniu.

Hodowla - Canis Rubra FCI

Postprzez Marcin Kunikowski » 20 sty 2015, o 12:02

Miło mi poinformować, że FCI zarejestrowało nową hodowlę posokowców bawarskich, nadając jej przydomek Canis Rubra.

Nie przewiduję zbyt intensywnych działań hodowlanych, ale mam nadzieję, że raz na kilka lat pojawią się z przydomkiem Canis Rubra, szczenięta które będą:

1. zdrowe,
2. przejawiające cechy zarówno psychiczne jak i fizyczne, predysponujące do doskonałej pracy na tropie,
3. o zadowalającym eksterierze,

a dzięki temu staną się niezastąpionymi pomocnikami w łowiskach.
Marcin Kunikowski

Re: Hodowla - Canis Rubra FCI

Postprzez airgialla » 20 sty 2015, o 22:40

Marcin życzę ci powodzenia, wytrwałości, cierpliwości i tylko właściwych właścicieli dla przyszłych szczeniąt z hodowli. W razie czego służę pomocą, chętnie się podzielę wiedzą i moim może niewielkim ale jednak doświadczeniem. Trzymam kciuki i czekam na maluchy......no i niech szmoc będzie z tobą ;)
airgialla

Postprzez Łukasz Dzierżanowski » 21 sty 2015, o 19:19

Bardzo się cieszę!
Gratulacje i czekamy na szczeniaki :)
Łukasz Dzierżanowski

Postprzez Red Bavaria » 27 sty 2015, o 17:36

Trzymam kciuki za nową , klubową hodowlę oraz oczywiście za Daisy:-)
Niewielu, nas hodowców w klubie, tym bardziej mocno kibicuję :-)
Red Bavaria

Postprzez Stara Grobla » 29 sty 2015, o 09:05

Marcin brawo! Czekamy na szczenięta po pięknej Nutce :)
Stara Grobla

Postprzez Marcin Kunikowski » 23 cze 2015, o 14:43

Dzięki za ciepłe słowa. W dniu dzisiejszym USG potwierdziło, że będą szczenięta ze skojarzenia CID Jeleni Cesta x DAISY z Brzozowej Akacji. Mam więc nadzieję, że miot "G", pierwszy w hodowli Canis Rubra, trafi do polskich łowisk i nie przyniesie nam wstydu. ;)
Marcin Kunikowski

Postprzez Rudy » 30 cze 2015, o 17:17

Gratuluję i życzę dużo zdrowia dla przyszłej mamy i jej dzieciaczków.
Powodzenia w sprostaniu nowemu wyzwaniu.
Rudy

Postprzez Marcin Kunikowski » 7 paź 2015, o 15:22

Mocno spóźniona, aczkolwiek oficjalna informacja :)

Ze skojarzenia CID Jeleni Cesta x DAISY z Brzozowej Akacji
przyszło na świat 9 szczeniąt. 5 psów: GUSTAV, GROM, GREG, GIBSON, GRYF i 4 suki: GAMA, GALA, GILZA, GABI.
Miot bardzo wyrównany, i fajny pod względem psychiki. Odchowany bez problemów (choć czasami sam szukałem dziury w całym). W większości już u nowych właścicieli. Na dzień dzisiejszy zostały na pewno 2 psy i być może 1 sunia.

Zaczynamy powoli pracować z maluchami:

https://www.youtube.com/watch?v=ULUH4v13_mQ

i tylko dziwi, że ten warchlak nie został mi przyniesiony w zębach. W końcu pies miał w tym momencie już 8 tygodni. Ale popracujemy i nad tym.
Marcin Kunikowski

Postprzez Marcin Kunikowski » 27 lis 2015, o 13:37

Do tej pory docierały do mnie od nowych właścicieli informacje dotyczące tylko szkoleniowych "prac" szczeniaków z przydomkiem Canis Rubra. Nawet jeśli był to naturalny postrzałek, to taki który zgasł w zasięgu kilkudziesięciu metrów. Dwa dni temu zadzwonił do mnie właściciel i przewodnik GIBSONA, panowie mają za sobą pierwszy poważny sukces. Doszli dziczka po 12 godzinach od postrzału, przy czym na pierwszych 50 metrach nie było ani kropli farby. Co warto również podkreślić, przewodnik zaufał psu, który prowadził w zupełnie inną stronę niż sugerowała zgromadzona korona. Po 300 metrach niespełna 4-ro miesięczny szczeniak odnalazł zgasłego dziczka. :mrgreen:
Marcin Kunikowski

Postprzez Wojciech Galwas » 27 lis 2015, o 23:15

Trochę ryzykowne dochodzenie dzika ze szczeniakiem. Doświadczenie uczy, że nigdy nie wiadomo co znajduje się na końcu tropu. Relacje myśliwych często rozmijają się z rzeczywistością. Ważne że dobrze się skończyło to dochodzenie. Niech to będzie dobry omen dla Gibsona. Gratulacje i powodzenia.
Wojciech Galwas

Następna strona

Powrót do Zdrowie i hodowla