szczeniak posokowca Bawarskiego

Sprawy hodowlane. O pielęgnacji, żywieniu i leczeniu.

szczeniak posokowca Bawarskiego

Postprzez lowczy33 » 20 lis 2017, o 20:44

Witam koleżanki i koledzy, jestem początkującym forumowiczem, mysliwy zachodniopomorskie.
Założyłem temat, w zasadzie nie wiem czy w dobrym dziale, a mianowicie noszę się z zamiarem kupna szczeniaka Posokowca Bawarskiego. I stad moja prośba o pomoc w wyborze szczeniaka. Chce nabyć pieska z rodowodem, ale nie jest to takie łatwe, nic do mnie nie przemawiają rodowody matki, ojca oraz znajomość hodowli...czy są godne zaufania hodowle w zachodniopomorskim, oraz ościennych województwach. Nie wykluczone również pieski ze sprawdzonych źródeł, czasem praktycy myśliwi dopuszczają swoje piękne rodowodowe psy i robią miot...Zainteresowanych tematem proszę o pomoc. Pozdrawiam
lowczy33

Re: szczeniak posokowca Bawarskiego

Postprzez Wojciech Galwas » 14 gru 2017, o 14:16

Kolego łowczy33
W naszym klubie mówimy jedynie o posokowcach posiadających rodowody po sprawdzonych użytkowo rodzicach. Dla nas rodowody posokowców to prawdziwa skarbnica wiedzy. W razie pytań dotyczących konkretnych miotów proszę pytać. W miarę posiadanej wiedzy udzielimy konkretnych informacji.
Wojciech Galwas

Postprzez lowczy33 » 15 lut 2018, o 11:02

witam Ponownie. proszę o pomoc, mianowicie moję pytanie brzmi: miot z 12 szczeniąt czy nie nie jest za duży??? czy istnieję prawdopodobieństwo że szczeniaki będą słabe, niewyrośniętę?
lowczy33

Postprzez Wojciech Galwas » 2 mar 2018, o 23:35

Ilość szczeniąt w miocie nie przekłada się bezpośrednio na przyszłą kondycję psów. Ważniejsza jest pula genowa jaką odziedziczyły po rodzicach i przodkach.
Przy dużej ilości szczeniąt w miocie ważne jest również ich odpowiednie odkarmienie w wieku szczenięcym. Ale przy dzisiejszych możliwościach dokarmiania nie stanowi to większego problemu dla "chcącego" hodowcy.
Wojciech Galwas

Powrót do Zdrowie i hodowla