XX ročník celostátní soutěže barvářů ,,O putovní cenu"

wszystko o konkursach: piękności i pracy. Zaproszenia i relacje z imprez. Przygotwanie psa i prowadzenie go w ringu.

Re: XX ročník celostátní soutěže barvářů ,,O putovní cenu"

Postprzez Łukasz Dzierżanowski » 28 paź 2014, o 13:38

Myślę, że masz rację. Bo choć ta opcja w tabeli jest, nie była brana pod uwagę. Docent zawsze pracuje na otoku (chyba, że idzie w gon), dlatego pytałem sędziów jak wygląda konkurencja. Mógł wystąpić jedynie jako oznajmiacz lub oszczekiwacz (chyba, że czegoś nie zrozumiałem).

Jestem pewien, że organizatorzy przy okazji wyjaśnią sprawę.
Łukasz Dzierżanowski

Postprzez airgialla » 28 paź 2014, o 13:48

Vodic oznacza, że na łożu puszczasz psa i dalej pies pracuje sam do sztuki, za tą pracę może otrzymać koeficjent 4 pomnożony przez 2 daje 8 punktów. W praktyce jest tak, że pies który nie ma dopracowanego oznajmiania lub oszczekiwania może być oceniony jako vodic ....chodzi o to by pies sam wypracował trop od łoża do sztuki reszta jak w pozostałych przypadkach ocena zachowania przy martwej zwierzynie. Jest taka możliwość regulaminowa i szkoda ze z niej nie skorzystano ale może to że z niej nie skorzystano wynika z rangi tej imprezy ......... w każdym razie dowiem się o co komon ;)
airgialla

Postprzez Łukasz Dzierżanowski » 30 paź 2014, o 20:55

Paweł się właśnie zarejestrował, będzie relacja :)
Łukasz Dzierżanowski

Postprzez OGARIA » 31 paź 2014, o 17:21

Czuję się, co najmniej jak Hemingway lub korespondent wojenny na którego relacje oczekuje rozemocjonowany tłum.
Tak naprawdę to większość zagadnień poruszył już Łukasz wraz z Asią. Prawdą jest oczywistą, że apetyt rośnie w miarę jedzenia i tak właśnie było w naszym wypadku kiedy Docent wylosował pracę na łani daniela postrzelonej prawdopodobnie na badyl. Na końcu okazało się że postrzał rzeczywiście był na tylny badyl, łania zaś okazała się cielakiem bykiem-szpicakiem. Skromne to trofeum, ale jakże cenne pamiątkowo Łukasz zabrał ze sobą dzięki sympatycznemu mistrzowi organizacji łowieckiej imprezy, Radkowi Hasenohrl który, dostarczył je wieczorem do naszej kwatery. Miałem to szczęście i przyjemność towarzyszyć Łukaszowi i Docentowi w tej pracy bo ,,zwolniłem się" z oceny konkurencji konkursowych gdzie zostałem przydzielony na początku do zespołu sędziowskiego z Milanem Pavlikiem i Janem Novotnym. Ocenialiśmy odłożenie, posłuszeństwo oraz przywołanie. Bezapelacyjnie Łukasz z Docentem wykonali najlepszą pracę we wszystkich elementach, pies radził sobie doskonale od podjęcia tropu do szczęśliwego finału zakończonego gonem i strzałem łaski . Sądząc po wynikach naszych konkurentów tak w punktacji jak i w ilości zdobytych zer, z dużą pewnością można było przypuszczać, że będzie to miejsce na pudle, lokata 3. Niejasne również jest nie ogłoszenie oprotestowania jednej z ocen P. Jany Varvarowskiej, i widocznie ktoś równiez zapomniał zmienić notę na tablicy wyników gdzie kłuło nadal w oczy zero. Tak jak pisała Asia zero wyklucza dyplom. u nas jak wiadomo zero wyklucza z konkursu, tam nie dostaje dyplomu ale jest klasyfikowany. Tak więc praca zasługiwała na najwyższą ocenę. Kazdy kto chciałby się zmierzyć z tą imprezą w kolejnych edycjach musi mieć na uwadze umiejętność wykonania przez swojego psa konkurencji,,konkursowych", najlepiej bez błędów na ocenę 4. jeżeli do tego trafi się dobre losowanie wygrana jest w kieszeni.Cóż jeszcze ? nie pierwszy raz byłem na konkursie w Czechach czy Słowacji bądź na poszukiwaniach ISHV, zawsze odnosiłem nieodparte wrażenie, Iż niejednokrotnie jakiś niewidzialny zefirek dmucha na tę piłkę, która jako zwycięska powinna wpaść do dołka.
Podsumowując, z mojego punktu widzenia impreza udana. Gospdarze zafundowali wszystkim uczestnikom wikt i mieszkanie, była okazja spotkać starych znajomych oraz poznać nowych.Okolice piękne, pogoda dopisała. Mam również cichą nadzieję, że mimo dzielącej nas pokoleniowej różnicy wieku mój współtowarzysz spędził ten czas choć w części tak sympatycznie jak ja w Jego towarzystwie.
OGARIA

Postprzez Łukasz Dzierżanowski » 2 lis 2014, o 23:33

OGARIA napisał(a):Czuję się, co najmniej jak Hemingway (...) Mam również cichą nadzieję, że mimo dzielącej nas pokoleniowej różnicy wieku(...)

Czy mam wobec tego mówić do Ciebie "Papo"? ;)
Łukasz Dzierżanowski

Postprzez OGARIA » 3 lis 2014, o 00:06

;) Myslę ,żę możemy sobie darować tego,,Papę".Bardzo to budujące i miłe móc ze sobą rozmawiać ze ,,zrozumieniem" o tak wielu sprawach nas wzajemnie zajmujących poza umiłowaniem psów i wszystkiego co się z tym wiąże.Przepraszam za chaos w moim sprawozdaniu, ponieważ wrzuciłem ten tekst jak leci bez korekty. Prominte za chyby w pisani- jak powiedzieli by nasi przyjaciele z południa. Do zobaczenia na Memoriale !!!
OGARIA

Postprzez airgialla » 3 lis 2014, o 13:09

Widzę Paweł że ciebie również porwał język naszych braci Czechów Cesky je hezky :D
Na takich imprezach jak Putovna cena najbardziej urzeka mnie atmosfera święta i pomimo tego, że w tym roku nie byłam uczestnikiem wiele razy słyszałam wyjeżdżając życzenia powodzenia w pracy.........Czesi potrafią takie imprezy celebrować i potrafię się na nich dobrze bawić......... na każdej takiej imprezie jest kapela i potańcówka. Niezależnie od tego z jakiej pochodzimy dziedziny wszystkich nas łączy czerwony pies, pasja i tradycja pracy z posokowcami .......i oby ta platforma do porozumienia pozostała niezmienna. W chłopcy spotkacie się na Memoriale ........ja wyjeżdżam do Radka z moimi wiewiórkami do pracy, nam wszystkich niech Bor Darzy. A wszystkim myśliwym w dniu Św. Huberta
Niech święty Hubert darzy wszystkim myśliwym pomyślnością w lesie, na łące i wodzie,
Niech w tym dniu przypomni nam o miłości do natury, zwierząt,
o poszanowaniu etyki, kultury, tradycji myśliwskiej.
Lovus zdar ;)
airgialla

Postprzez staniak ryszard » 3 lis 2014, o 13:15

Gratulacje Łukaszu, Brawo Docent !!!
Darz Bór
staniak ryszard

Poprzednia strona

Powrót do Wystawy i konkursy