KPP Czechy, Słowacja

wszystko o konkursach: piękności i pracy. Zaproszenia i relacje z imprez. Przygotwanie psa i prowadzenie go w ringu.

KPP Czechy, Słowacja

Postprzez Stara Grobla » 19 lut 2014, o 12:47

Witam

Czy ktoś zorientowany mógłby przybliżyć mi jak wygląda sprawa konkursów pracy posokowców w krajach takich jak Czechy, Słowacja? Czy w ogóle organizowane są odpowiedniki naszych imprez, gdzie szukać o nich informacji, jak wyglądają poszczególne konkurencje, czy jest szansa wzięcia udziału w takim konkursie przez psa w rękach osoby nie polującej..

Pozdrawiam
Ewa
Stara Grobla

Re: KPP Czechy, Słowacja

Postprzez Stara Grobla » 19 lut 2014, o 12:48

Na łowieckim.pl znalazłam link do regulaminów czeskich konkursów: http://www.cmmj.c...yID=41#top oraz do terminarza imprez kynologicznych: http://www.mysliv...ogicke.asp ale szczerze mówiąc rozumiem tylko piąte przez dziesiąte.. Może ktoś pokusi się chociaż o skrótowe przełożenie albo może istnieją wersje tych regulaminów np. w wersji angielskiej???
Stara Grobla

Postprzez Wojciech Galwas » 19 lut 2014, o 12:50

W tym liku do czeskich regulaminów masz podaną tabelę.
Jest ona podobna do naszej tabeli. Różni się ona nieco konkurencjami i współczynnikiem przeliczeniowym (koeficjentem), z czego wynika inna ilość punktów.
Poniżej podaję tłumaczenie konkurencji;
Konkurencje
1. Praca na sztucznym tropie
2. Odszukiwanie zwierza
3. Praca psa jako:
a) oznajmiacz
b) oszczekiwacz
c) na otoku
4. Zachowanie psa przy martwej zwierzynie
5. Podchód z psem
a) na otoku
b) luzem
6. Odłożenie
a) na uwięzi
b) luzem
7. Chęć do pracy

Najniższa ilość punktów do dyplomu; I st -202, II st -148, III st - 96
Oceny za konkurencje od 0 do 4
Koeficient - znaczy współczynnik

Nie umiem tego umieścić jako tabeli, ale może będziesz mądrzejasza ?

Na te konkursy na sztucznym tropie mogą Czesi Cię przyjąć.
Pamietać należy o tym, że zarówno w Czechach jak i na Słowacji posokowce mogą trafić wyłącznie w ręce myśliwych.
Wojciech Galwas

Postprzez airgialla » 21 lut 2014, o 10:02

Ewuniu małe sprostowanie do tego co napisał Dolny Wiatr.....nie ma w czeskim regulaminie czegoś takiego jak praca na otoku do końca. . Vyhledávání zvěře czyli odnalezienie zwierzyny i praca jako vodic oznacza tyle, że pies od łoża ( jest tylko jedno) pracuje samodzielnie. Vodic to pies który nie potrafi zgłosić zwierzyny jako oznajmiacz lub oszczekiwacz może wykonać zkousky jako vodic. W praktyce wygląda to tak że jako vodic psy są rzadko zgłaszane raczej zgłasza się psa jako oznajmiacza i czeka na jego reakcję na sztukę na końcu ścieżki. A tak przy okazji zapraszam do mnie na zkousky w październiku mój OMS Jablonec nad Nisou organizuje takie w pięknym Kristianovie pod LIbercem pomogę z zgłoszeniu :P
airgialla

Postprzez airgialla » 19 wrz 2014, o 17:03

Od tego roku w regulaminie prób pracy w CMMJ są zmiany. Od tego roku na Predbieznych zkouskach pies od łoża do zwierzyny pracuje na tropie założonym nie tylko badylami ale również sfarbowanym. Bez zmian pozostają pozostałe zapisy w regulaminie i tu tez pragnę doprecyzować że zgodnie ze zkusebnym radem trop od łoża ( jedynego) do sztuki to odległość 50 kroków a pies na nim pracuje bez otoku nie zależnie od tego czy został zgłoszony jako oznajmiacz/oszczekiwacz czy tz vodic. Sezon zkousek się rozpoczął ktoś chętny do spróbowania sił ?!
airgialla

Postprzez Maciej Kopeć » 2 paź 2014, o 21:58

Dzięki Asiu za informację, ale przyznam, że nie cieszę się z tych zmian.

"...pies od łoża do zwierzyny pracuje na tropie założonym nie tylko badylami ale również sfarbowanym..."

Dziwi mnie fakt, że zamiast iść do przodu w szkoleniu posokowców Czesi robią "krok do tyłu". Czyżby tak spadł poziom uczestników konkursów, że trzeba było "złagodzić" regulamin?
Maciej Kopeć

Postprzez airgialla » 3 paź 2014, o 09:43

Maciek poziom czeskich zkousek jest tak samo wysoki jak był ....tych 100 kroków od łoża do sztuki to jest najcięższa robota do wykonania dla psa; po pierwsze pies zawsze pracuje na tym odcinku sam bez otoku po drugie na tym odcinku farbę można wylać ale nie trzeba, farba musi być z sztuki która leży na końcu a jej ilość to 1dl czyli 100 ml. Czy to jest krok w tył w szkoleniu psów .....nie z tym się nie zgadzam. W czeskim regulaminie nadal skouska jest wymagana dla uzyskania zezwolenia na pracę psa w łowisku i skouska jest wymagana "na jeleniu". Zkousky są przygotowywane na stukach strzelonych w łowisku, tropy zakłada się badylami z sztuki która leży na końcu a i wspomniana farba z tej sztuki musi pochodzić to jest poziom, którego my nigdy nie osiągniemy i dzielą nas od nich lata świetlne. U nas to dopiero jest rock and roll na końcu ścieżki może będzie dzik ale częściej atrapa wypchana słomą lub skóra. Farbę się leje ze świnie uzdatnianą narogami a rapety ....no z tym bywa różnie albo są albo nie to jest robienie wody z mózgu naszym posokowcom. Ale wracając do Czech intencją tych zmian było lepsze przygotowanie psa do pracy w łowisku. Czeski regulamin jasno określa co to jest pies myśliwski i kiedy ma prawo w łowisku przebywać.Na podstawie ustawy o łowiectwie pies myśliwski to pies rasy myśliwskiej uznanej przez FCI posiadający rodowód oraz dyplom z próby pracy właściwy dla rasy. Ten zapis jest jasny ......tylko pies rasowy który z powodzeniem zaliczył próby pracy może być wykorzystywany do pracy w łowisku. Ja się zastanawiam nad tym czemu to u nas nie można zrobić porządku z tym całym zamieszaniem w kynologii łowieckiej ....bo co to jest w myśl polskiego ustawodawstwa pies myśliwski czy jest gdzieś jasna definicja.
airgialla

Postprzez adam palinski » 3 paź 2014, o 21:29

Kolego Maćku - Adam jest zdziwiony że akurat ty się dziwisz .
Asia opisała co robią Czesi - to podążanie i powielanie zmian regulaminów konkursowych stosownych przez Niemieckich renegatów z ISHV .
Już dwa lata temu opisałem tu konkurs w Niemczech w którym z Gustawem miałem przyjemność uczestniczyć .
Z wrodzonej skromności nie wspomnę kto otrzymał tytuł i dyplom - ''Beste Nase Deryl Polen'' .

Renegaci bardzo mocno podkreślają wyjątkowość posokowców odcinając się od prób utożsamiania ich z tropowcami .
A ta wyjątkowość ma w wielkim uproszeniu polegać na sprawdzeniu w ramach konkursu umiejętności trzymania odwiatru osobniczego .

Żelaznym kanonem w zakładaniu ścieżki tropowej to materiał - czym znaczą - pochodzi z jednego osobnika .
I na końcu ścieżki jest ten osobnik i w zaaranżowany sposób jest zawsze gon do stanowienia .
Wspomnę że i Czesi Słowacy dokonywali takich prób aranżacji gonu .

Ścieżka na zmianę zakładana jest np. biegami , patrochami , a nawet narogami , i oczywiście samą farbą – stanowiąc jedną ciągłość .
Jako sprawdzian trzymania '' odwiatru osobniczego '' również w poprzek ścieżki zawsze dwukrotnie jest s farbowany trop położony farbą innego osobnika .

Asiu osobiście uważam podobnie jak Ty że to my w RP tkwimy w marazmie zapyziałych zasad konkursowych .
''U nas to dopiero jest rock and roll '' a decydenci od zmian w regulaminach konkursów nie czują bluesa .

To i Adam z parafrazuje tekst Asi .

W Polsce intencją takich zmian byłoby lepsze przygotowanie psa do pracy w łowisku.
Polski regulamin jasno winien określić co to jest pies myśliwski i kiedy ma prawo w łowisku przebywać.
Winno to wynikać z ustawy o łowiectwie gdzie pies myśliwski to pies rasy myśliwskiej uznanej przez FCI posiadający rodowód oraz dyplom z próby pracy właściwy dla rasy.
adam palinski

Postprzez Maciej Kopeć » 6 paź 2014, o 23:59

Na temat "naszego" polskiego regulaminu konkursów nie wypowiadałem się tym razem. Co o nim sądzę jako narzędziu do przygotowania psa do pracy na naturalnym tropie mówiłem już nie raz. Na własnej skórze niestety przekonałem się ile wart są psy tylko z doświadczeniem konkursowym, gdy pozwoliłem pracować tak przygotowanym psom w obwodzie za który odpowiadam z racji mojego zawodu. Stąd również propozycje zmian, które kolega Wojtek próbował przedstawić na spotkaniu sędziów w zeszłym roku. Uważam, że całkiem niezły i zupełnie wystarczający dla młodych psów jest regulamin prób pracy posokowców, ale niestety nikt ich nie robi. Ale nie o tym chciałem pisać.
Wracając do regulaminu Czeskiego. Jak ważne jest, aby materiał użyty do zakładania tropu był ze zwierza leżącego na końcu też wielokrotnie podkreślałem i nie ma co podnosić tematu tak oczywistego. Dziwią mnie zmiany, które opisałaś, bo z mojego doświadczenia nie wiem co miały by wnieść pożytecznego do szkolenia. Przeglądając czeski biuletyn klubowy, a szczególnie sprawozdanie z prac (tzw. dosledy) mam wrażenie, że nie mając ich zbyt wiele starają się urozmaicić sobie konkursy, robiąc sztukę dla sztuki.
Maciej Kopeć

Postprzez Maciej Kopeć » 7 paź 2014, o 00:31

Kolego Adamie. Z niemieckimi "renegatami" jak ich nazywasz:) zetknąłem się w Dortmundzie na targach łowieckich. Na stoisku dumnie widniało hasło "Nie papier pracuje, a pies". Będąc poza ISHV są traktowani w Niemczech jako właściciele psów bez rodowodów. Często należą do nich ludzie nastawieni na zysk ze sprzedaży szczeniąt, tak jak "nasze hodowle eksterierowe". W ten sposób może w Niemczech nabyć posokowca dokładnie każdy, bez weryfikacji jakiej jest poddawany każdy nowy członek klubu. Na spotkaniu ISHV na Węgrzech był ten problem poruszony, jako zagrożenie dla hodowli psów użytkowych. Renegaci nie mają dostępu do pracy w naturalnych łowiskach jako stacje posokowca. Więc co można robić z takimi psami?
"...Ścieżka na zmianę zakładana jest np. biegami , patrochami , a nawet narogami , i oczywiście samą farbą – stanowiąc jedną ciągłość .
Jako sprawdzian trzymania '' odwiatru osobniczego '' również w poprzek ścieżki zawsze dwukrotnie jest s farbowany trop położony farbą innego osobnika..."
Co to ma wspólnego z pracą na naturalnym tropie? Trop zakładany patrochami?! narogami?! farbą?! Tak szkolony pies nadaje się bardziej do pokazów cyrkowych niż do pracy w łowisku.
Maciej Kopeć

Następna strona

Powrót do Wystawy i konkursy